19.11.2022

Huonekasvien kanssa marraskuussa

Taas se aika vuodesta joka on melko haastava viherkasveille. Toiset pärjää hyvin. Vaikka ei se vuodenajasta ole välttämättä kiinni: saan kyllä elottomaksi ympäri vuoden kasveja. Viimeisin moka oli huonekuusen kanssa. Se oli kesän ulkona ja lokakuun puolella eräänä yönä oli sen verran pakkasta että sen neulaset kellastuivat. En vaan tajunnut ottaa sitä sisälle. Kyllä harmitti, kun se oli jo melko kookas. Huonekuusi ei kovin nopeasti nimittäin kasva. Ulkona se viihtyi, mutta pakkanen oli liikaa. Se ei myöskään pidä siirtelystä. Jos se viihtyy jossain ei kannata siirrellä. Aina oppii uutta.Olen ahkera siirtelemään ja järjestelemään kasveja - ja joskus on kyllä pakko - mutta ne eivät siitä pidä. Varsinkin  pimeään aikaan ei kannattaisi. Niillä menee energiaa kääntää itsensä taas kohti valoa. Muuttaminen ihan toiseen asuntoon on myös kohtalokasta. Saa kyllä sanoa byebye jo valmiiksi. Eihän niitä luonnossakaan kukaan kiikuta paikasta toiseen. Toisten kasvien menetys kirpaisee enemmän kuin toisten. Ison, näyttävän ja vähän harvinaisemman kasvin menettäminen on tosi harmillista, varsinkin kun on itse aiheuttanut. Syy on yleensä liikakastelu talvella. Siis hukkuminen tai sitten totaalinen kuivahtaminen. Aurinko voi polttaa lehdet myös, varsinkin kesällä ulkona. Siirsin venuksenkengän kesäksi ulos ja sen lehdet osin kärventyi. Olen odotellut kukkavartta, mutta luulenpa ettei se nyt kuki ollenkaan. Toinen ongelmallinen tavallaan on sisällä talvetettavien perennojen ym. säilytys. Tänään otin viimeiset sisään. Nerine, pasuunakukka. Kellarissa kököttää sinisarjaliljat, soihtulilja ym.
Bambu kuivui viime talven aikana. Nyt parempi onni toivottavasti uuden kanssa. Yritän hillitä itseni etten enempää sisällä talvetettavia hanki. Viherkasvien kanssa ei onnistu itsehillintä aina. Vaikka banaanin suhteen olen jo antanut periksi. Ne eivät hengissä pysy vaikka mitä temppuja tekisi niille. Myös kookospalmu oli tuhoon tuomittu yritys. Ne ei vaan pimeydestä  ja kuivasta huoneilmasta pidä. Eikä kaikkia maailman kasveja saa kuitenkaan vaikka miten haluaisi. Siinä tapauksessa on muutettava jonnekin tropiikin maihin, missä voi ympäri vuoden nauttia eksoottisista kukkasista. Tällä hetkellä kun ulos katselee, niin ei haittaisi ollenkaan olla jossain muualla.
Viherkasvit viihtyvät ryhmissä. Hajavalo on ok. Nämä kirjovehkat saavat kahdesta ikkunasta valoa. Amppelit ovat toinen kätevä juttu; tilaa säästyy. Kastelu sadevedellä on aina parempi vaihtoehto kuin
kraanavesi. Talvella hankalampi toteuttaa ellei ole plusasteita ja vesisaavia rännin alla. Siinä muutama kätevä jippo viherkasvien hoitoon.


 

Ei kommentteja: