12.12.2015

12. joulukuuta

12 talvikuuta, kuten Suomessa joulukuuta kutsuttiin 1600-luvulle asti. Voisi sanoa vieläkin, vaikkei erityisen talvista olekaan; eikä varmaan tulekaan kunnon talvea nytkään. Ennen tiedettiin että:
Minkälaista ilma on  Nikolauksen päivänä  ( 6. 12. ), sellaista on koko joulukuu. Ja Turussa päin tiedettiin: Kylmä ja luminen joulukuu tekee hyvän talven. Myös talvipäivänseisauksen säätiloista ennusteltiin tulevia säitä ihan kesään asti. No, jäämme seuraamaan mitä tuleman pitää. Meneehän se näinkin, ilman lunta. Tänään oli varsin mukava päivä, aurinko näyttäytyi pakkasyön jälkeen ihanan kullanhohtoisena. Ei edes tuuli riepottanut; iltapäivällä pilviä alkoi kasaantua. Aamupäivällä oli lumentuoksua ilmassa; jotain varmasti sateleekin vielä. Olisi sitten sitä lunta mieluimmin kun vettä. Pihamaa on märkä ja vanhan tiskirätin värinen, joten sen voisi kevyesti peitelllä ohuella lumikerroksella. Muuten on varsinkin juuri ennen pimeän tuloa upean mystinen hämärä; pienet linnut käyvät vielä hakemassa ruokaa että pärjäävät koko pitkän kylmän yön. Varsinkin puukiipijä on varsinainen hämäränhippailija, se tutkii puunrunkoja hennosti piippaillen. Variksiakaan ei pieni pimeys juuri haittaa; kyllä ne löytävät ennenpitkää tiensä yöpuulle tiheään metsään käheästi raakkuen viimeisiä juttuja kavereitten kesken. Saattaapa myös pyy vihellellä lähettyvillä...Luonto on varsin eloisaa tähänkin vuodenaikaan, ei mitenkään kuollutta.
Virkistävää kun voi olla valoisaan aikaan ulkona jotain hommailemassa. Pimeys sekoittaa unirytmin täysin, joten jos mahdollista täytyy oleskella päivänvalossa ulkona. Valoisampi aika on ihan ovella. Vuodenvaihteessa päivä on ainakin kymmenisen minuuttia pidempi...aaah, maltan tuskin odottaa valoisia iltoja ja aamuja.

Ei kommentteja: