Pähkinähakki on jo muutaman kuukauden vieraillut ruokintapaikalla, pähkinää on kannettu muutama pussillinen....se jemmailee niitä sinne tänne..hauska veijari. Toivottavasti se pysyy kevääseen asti, saisi parempia kuvia, kun valoa on enempi.
29.12.2013
Eksotiikkaa ikkunanlaudalla
Minisitrus ei ole moksiskaan mistään; pimeys, ilman kuivuus tai mikään muukaan ei ole onnistunut nitistämään sen elinvoimaa. Kesällä se pääsee taas ulos vaihteeksi.
28.12.2013
Amaryllis
Löysin amarylliksen uudelleen kukittamisohjeet. Tai, kukkii jos kukkii, eihän niitä siihen pakottaa voi! Luonnostaan kukkivat kevät-talvella. Joskus itselläni ne on syksyllä tehneet uuden kukkavarren ilman mitään poppakonsteja. Tässä ihan viralliset ohjeet: Kuihtuneet kukkavarret leikataan pois, anna lehtien kasvaa. Valoa, vettä, ravinteita, anna kuivahtaa välillä. Kesäkuussa ulos lämpimälle seinustalle, voi maahankin upottaa. Hoidettava kesän ajan, silloin se kerää ravinteita itseensä. Lopetetaan lannoitus ja vähennetään kastelua, kun lehdet alkavat kellastumaan. Lokakuuhun mennessä kastelu lopetetaan, lehtien annetaan lakastua. Leikkaa kuihtuneet lehdet pois. Siirrä ruukku pimeään ja viileään; kuitenkin yli +10 asteiseen komeroon. Amaryllis tarvitsee 2-3 kk:n lepokauden. Keskitalvella sipuli alkaa puskea uutta nuppua ja silloin vaihdetaan uusi multa. Säännöllinen, varovainen kastelu aloitetaan ja asetetaan valoisalle paikalle. That´s it!!
25.12.2013
25. joulukuuta
Jokin päivässä sai aikaan erinomaisen reaktion: haravointikohtauksen! Aiemmin vannoin etten siivoa pihaa ennen kuin kevät koittaa. Sää oli hetken suhteellisen hieno,valoisampi, edes tuuli ei tuntunut epämiellyttävältä; asteita +6. Olosuhteet kuin pilvisenä huhtikuun päivänä, joten kottikärryt esiin ja harava ja eikun hommiin! Se tuntui oikein mukavalta; parempaa kuntoliikuntaa ei olekaan. Jotain tästä ilmaston lämpiämisestä on otettava irti. Saa pihansa siivottua! Onpahan vähemmän keväällä. Lehtiä on toki jätettävä nurmelle lannoitteeksi; valtavat oksamäärät vaan eivät kaunista pihaa ja jos lunta ei tule ne pistävät silmään rumasti. Paitsi meikäläisen tuurilla lunta sataa ihan kohta ja paljon!
22.12.2013
21.12.2013
Talvipäivän seisaus
Todellakin, pimeääkin pimeämpi päivä. Aamupäivällä aurinko pilkahti mutta painui samantien piiloon; itsekin tekisi mieli vain kömpiä peiton alle odottamaan valoisampia päiviä. Yritin etsiä jotain mielenkiintoista talvipäivänseisauksesta vanhoista kirjoista ja kalentereista. Huomasin selatessani muitten blogeja, että talvipäivänseisaus on jotain mitä kovasti odotellaan. Se taitaa olla puutarhurisihmisten juttu selvästikin. Kaipuu maata tonkimaan, järjestelemään, kuopsuttelemaan, istuttamaan on kova! Nyt on suunta oikea, kohti valoa, valoisia iltoja... Löysin vähän tiedettä aiheesta: J & S. Mitton; Avaruus, kertoilee näin: Pohjoisen pallonpuoliskon kärsiessä pitkästä talvesta eteläisellä pallonpuoliskolla nautitaan kesästä. Kesäpäivän seisauksen jälkeen aurinko on hiljalleen siirtynyt etelämmäksi ja syyspäivän tasauksena se paistaa päiväntasaajalla suoraan päältä. Vihdoin talvipäivän seisauksena aurinko on keskipäivällä pään päällä Kauriin kääntöpiirillä. Pohjoisnapa on kääntynyt poispäin auringosta ja etelänapa kohti aurinkoa. Meidän talvipäivän seisauksemme vastaa eteläisellä pallonpuoliskolla kesäpäivän seisausta. Maaliskuussa seuraa sitten kevätpäivän tasaus, joka pohjoisella pallonpuoliskolla merkitsee kevättä mutta eteläisellä pallonpuoliskolla syksyä. Siinä taisikin olla tiedettä ihan tarpeeksi kohmeiselle pääkopalle, valonpuutteesta kärsivälle.
15.12.2013
15. joulukuuta
Jospa tämän sateisen ja tuulisen päivän kunniaksi laittaisin löytämäni kauniin puutarha-aiheisen runon edes. Piha näyttää jokseenkin tasaisen mustanruskealta, "kuolleelta"...pitäisi ehkä sanoa nukkuvalta niin ei kuulosta niin synkeältä. Tähtiäkään ei näy, mutta tässä Edith Södergranin runossa on kaikki.
Yön tullen
minä seison portailla
kuuntelemassa,
tähdet parveilevat puutarhassa
ja minä seison pimeässä.
Kuuntele,
tähti putosi helähtäen!
Älä astu ruohikolle
paljain jaloin:
puutarhani on sirpaleita täynnä.
Yön tullen
minä seison portailla
kuuntelemassa,
tähdet parveilevat puutarhassa
ja minä seison pimeässä.
Kuuntele,
tähti putosi helähtäen!
Älä astu ruohikolle
paljain jaloin:
puutarhani on sirpaleita täynnä.
8.12.2013
" Japanilainen talvi "
Vaikka hän vihdoin
tulisi - kuinkas sitten ?
Hänen täytyisi
tulla puutarhaan yli
vasta sataneen lumen.
Izumi Shikibu
8. joulukuuta
Marraskuu vaihtui viimeiseen kuukauteen tänä vuonna. Marraskuu olikin yllättävän hieno, ei mitenkään synkkä. Aurinko näyttäytyi jopa 16:a päivänä. Myrskyt täyttivät pihan oksilla ja risuilla, vain 1 puu katkesi! Turha siivota jälkiä; kevääseen mennessä myrskyää vielä useammankin kerran. Ensimmäisen kerran jätin törröttämään perennojen varret. Keväällä on siis enemmänkin puuhaa. On kai silti luonnollisempaa jättää kuolleet varret suojaamaan kasveja ja onhan ne koristeellisiakin. Tänään sain vietyä viimeiset pelargonit ja muut kukkijat saunatuvasta. Pakkanen kun innostui heti yli 10:n asteeseen. Muutaman pelargonin sai heittää kompostorin ruoaksi, sen verran lässähtivät. Osa oli sinnitellyt pakkasta vastaan. Ne joutuvat kellariin muitten kohtalotovereitten seuraan. Niin surkeina ne kököttävät siellä... Muutaman viikon kuluttua on talvipäivänseisaus; sitten alkaa taas valaistumaan. Silläaikaa ihaillaan pakkaskukkia, viritellään lyhtyihin kynttilöitä, haaveillaan tulevasta keväästä. Näkyipä tänään "pajunkissojakin"...varsin lupaavaa!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)