31.8.2013
31. elokuuta
Olikohan viimeinen lämmin kesäpäivä? Ihanat 20 astetta; syyskesäiseen tapaan pilveili välillä ja jossain varmaan ukkosta kun alkuillasta tuli rankka sade joka teki hyvää koska alkoi olla jo melko kuivaa. Ilmassa omenien tuoksua ja syksyn...illat jo hämärähköjä ja yöt synkän pimeitä kevääseen asti. Tomaatteja tulee vielä, kurkut eivät jaksa tuottaa enää tulosta joten ne meni kompostoriin.Aroniat kypsiä ja ensimmäisen kerran tulee isoja ja hyvänmakuisia karhunvattuja. Ihan vielä ei tee mieli alkaa valmistella pihaa syksyä ja talvea varten, ei edes ostella syyskukkia. Joku ennusteli lumentuloa jo syyskuuksi..hmm..mihinkähän maailmankolkkaan? Ei kiitos tänne!
24.8.2013
19.8.2013
17.8.2013
Lillukka
Onpas lillukallekin suotu nimiä: hillukka, lillikka, lintikka, lintukka, linnukka, liisanlillukka, ämmänhillikka, ämmänlillakka, ämmänlillikka ja hilla! Valitkaa siitä! Koristeellinen on kuin mikä.
Artemisia abrotanum
Aaprottimarunalla on hauskoja lempinimiä eri maissa. Ranskankielinen garde-robe ( vaatevahti ), viittaa sen käyttöön koiden karkotteena. Englanninkielinen " old man ", vanha ukko, tulee sen rähjäisestä ulkomuodosta talvisin. Omani on hieman vaivainen nyt, kesästä huolimatta, ehkä ensi keväänä on lisättävä sitä, tai siirrettävä sen paikkaa. Onkohan se sitten vanha akka?
16.8.2013
Ampiaiskärpänen
Oletan että tämä sievä pieni pörriäinen on ampiaiskärpänen; kaunis on kuin pieni koru ja yrtti-iiso maistuu sen mielestä hyvältä.
Taikinanmarja
13.8.2013
Pirja
Kaikkien omenapuitten oksat roikkuvat hedelmiensä painosta. Koskaan ei ole ollut näin paljon omenia, uskomatonta. Kukas syö nämä kaikki? Olisipa maakellari johon säilöä...eihän näitä voi urakallakaan alkaa nakertamaan, hilloa ei mene ja mehustakaan en ole varma. Ehkä hommaan kuivurin.
10.8.2013
Härkäpavut kypsiä
Härkäpapu on vanhimpia viljelykasveja ja ehkä vanhin viljelty palkokasvi. Sitä ei tunneta luonnonvaraisena, vaan se kuuluu ikivanhoihin Lähi-Idän kulttuurien käyttöön ottamiin viljelykasveihin. Havainnot härkäpapujen käytöstä ovat jo 4 500 vuoden takaa, sillä Thebassa, Ylä-Egyptissä on 12. hallituskaudelta peräisin muumiohauta, jossa löydettäessä oli kaksi härkäpapua ja muutamia viinirypäleitä. Suomeen härkäpapu tuli jo 1200-luvulla luultavasti kiertävien munkkien tuomana. ( Vihreä keittiö; L. Johansson )
Kantarelleja
Mikä onni ja autuus kun pihamaalla ja aivan lähettyvillä kasvaa kantarelleja, NAM! Noin kerran viikossa saa kerätä paistinpannullisen verran herkkuja.
8.8.2013
5.8.2013
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)