29.7.2013
Pasuunakukka
Pasuunakukkakin innostui kukkimaan. Ensin se järkyttyi jouduttuaan ulos, pudotteli lehtiään reippaasti, mutta alkoi tehdä uusia. Vielä jokakesäinen tuholainen joka nakertaa lehdet ja kukat ei ole näyttäytynyt. Mikä se on ollut, ei ole vieläkään selvinnyt, se ei ole naamaansa näyttänyt. Mitenkähän sen taas syksyllä saa kiikutettua kellariin? Huh, ajatuskin hirvittää, sen verran kookas se jo on. Pitäisiköhän se saada kutistettua jotenkin.
28.7.2013
Sinisarja
Syksyllä jaoin varsin reipasotteisesti useampaan ruukkuun sinisarjan ja vein kellariin vaikka olivat likomärkiä..ne selvisivät , kumma kyllä ja kauniisti kukkivatkin. Kurjuus kaunistaa, sanotaan; ehkä se kukkien kohdalla pitääkin paikkansa. Mitä kertoo Rakkaat vanhat huonekasvit (L. Arkio) sinisarjasta:Agapanthus umbellatus; viihtyy talvet viileässä huoneessa ja kukoistaa kesät hiukan auringolta suojattuna aina syyskylmiin asti. Suomeen sinisarja tuli 1800-luvun alkupuolella, aluksi kartanoiden puistoihin ja kylmiin kasvihuoneisiin, vuosisadan jälkipuoliskolla siitä oli tullut säätyläisten suosikki, joka vietiin joka kesä ruukkuineen puutarhaan. Fredrika Runebergilla oli useita sinisarjoja, jotka menestyivät erinomaisesti.
27.7.2013
Kuukausimansikka
Jonkinverran tulee näitäkin namuilta maistuvia pikku mansikoita. Laji on Rugen; (Fragaria vesca var. semperflorens) Onkin laitettava näitä enemmän. Siemenistä kasvatettu pari vuotta sitten, menestyy hyvin.
Pelto-orvokki
23.7.2013
22.7.2013
Valtikkanauhus
Ihanan tuoksuinen valtikkanauhus joka houkuttelee jos jonkinlaisia ötököitä luokseen..mutta missä ovat perhoset? liekö niin että kovat pohjoistuulet ovat lennättäneet ne ties minne.
21.7.2013
Jättipalsami
Sanotaan tästä mitä tahansa, kaunis on kun sitä on paljon laajalla alueella!! Villin kaunis, jotenkin rento ja suruton. Valtaa hetkessä raivausalueet..tahi kaunistaa.
Sudenmarja
Tässä myös hyvin mielenkiintoinen kasvi jota voisi siirtää enemmänkin pihalleen. Kaunis omalla tavallaan. Miksiköhän olen niin ihastunut kaikkiin myrkyllisiin kasveihin? Niissä on jotain erityisen kaunista. Toisaalta harvapa kukka ei ole myrkyllinen. Sudenmarjaa on ennen käytetty laksatiivina..joten ei se niin kamalan vaarallinen voi olla. En tosin aio kokeilla!! Aika erikoista on se että vie 15 vuotta ennenkuin se varttuu siemenestä kukkivaksi kukaksi. Joten otan siis lapion ja siirtelen sillä, hoituu nopsemmin. Muita nimiä tälle on: suenmarja, karhunmarja, käärmeenmarja, madonmarja, sianmarja, eksytysmarja ja myrkkymarja. Ruotsiksi: ormbär ja trollbär. Latinaksi : Paris quadrifolia! kertoo jälleen Kotimaan luonnonkasvit.
20.7.2013
Kliivia
Mustakonnanmarja
No löytyipäs tästä aika hauskan-näköisestä eläjästä tietoa. Eli jälleen Kotimaan luonnonkasvit kertoo:ruotsiksi: trolldruva. Muita nimiä:hevonmarja, karhunmarja, mörönmarja, sammakonmarja, surmanmarja ja kuolemanmarjapuu. Luonnollisestikin erittäin myrkyllinen ja osissa Suomea uhanalainen. Joten täytyypä vaalia sitä ainakin omalla pihallaan. Vanhoissa puutarhoissa myös kasvatettu mm. puiden ja pensaiden alustoilla. Viihtyy lehtomaisissa oloissa.
17.7.2013
Mustakonnanmarja
Tässä on todella kaunotar; kaunis mutta myrkyllinen. Onkin etsittävä siitä hieman tietoja. Joskus olen uppovanhan järvenrannalla olleen huvilatontin alueelta rahdannut kotosalle.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)